Recension av golvet.

2016 
 
Vi velade fram och tillbaka angående valet av golv. Vi hade en önskelista med vilka egenskaper som golvet skulle ha, och de var följande:  ett tyst och slitstarkt golv med tanke på hund i framtiden,  ett lätt städat golv som inte genast gör att fläckar är svåra att få bort och inte sväller av lite vatten som råkat falla, och så  ville vi gärna hitta ett golv i en grå/ljus nyans.
 
Enlig våra önskemål och krav så blev det Meister Silent Touch Arctic White från Novafloor. Vi var i två omgångar och kikade och kände på golvet. Egenskaperna som föll oss i smaken var färgen (den var exakt sådan som vi var ute efter), att det skulle vara ett tystare golv för djur att gå på, och tåligt för en vardag med familj i framtiden. 
 
Golvet var relativt nytt i Finland och hade blivit väldigt omtyckt i södra Europa. Utgångsspriset var i dyrare kant, men vi fick en rejäl rabatt då de just då råkade ha en kampanj på golvet i ett försök att få in det på marknaden i Finland, just för att det var så pass nytt i Finland. Så vi valde golvet och fick möjligheten att hålla golvet i lager vid affären tills behovet att lägga det i huset kom. Så allt bara klaffade! Egenskaperna föll oss i smaken då det inte var exakt som laminat och hade lite vinyl i sig så sade försäljaren att det inte sväller om det kommer vatten i fogarna, det skulle släppa igenom värmen bättre då skivorna är så tunna (5mm jämfört med laminat som oftast är 8mm) och därför upplevdes varmare och skönare att gå på än laminat. 
 
 
 
 
 
 
Så vad har vi tyckt om golvet nu då när vi bott i ett halvt år i huset? Vi kan börja med själva golvläggningsskedet. Det vi gjorde som miss och som orsakat att vi kanske inte fått fullt ut av golvet är att vi inte flytspacklade HELA golvet huset. Vi vägde för och nackdelar när flytspacklandet skulle ha ägt rum, men då det skulle blivit så många tusenlappar valde vi att spackla lite extra på de ställen som var ojämna och lägga golvet efter det. Ovanpå cementgolvet lades en tunn skumgummliknande matta, och ovanpå den golvet. Golvet var väldigt lätt att lägga ihop, men det var också känsliga för stötar i kanterna innan det hade monterats på plats och kunde gå sönder om man var oförsiktig! Man känner på vissa ställen att golvet sviktar just p.g.a. att vi inte flytspacklade, så det ångrar vi idag i alla fall att vi inte gjorde. Det har även på ett ställe i vardagsrummet var det kommit en liten spricka i kanten av en skiva som troligen kommit redan i det skedet då skivorna lades ut på golvet.
 
För "vanliga" familjer utan djur är ytan inget att klaga på, men för oss med en busig 9 månaders valp så är det på tok för halt golv! När hunden Nalah får en bus-attack eller jagar katterna, så är det som en skridskobana för henne, men när hon bara går eller lunkar fram är det riktigt okej. Så för hem med busiga lekfulla hundar är det lite väl halt golv! För människor är det ett normalt golv att gå på, barfota eller med sockor. Jag har inte upplevt att syskonens barns kulle halka något extra, så det är mera djuren som får lida av att det är i det halaste laget, tyvärr!
 
 
 
 
 
Men nu ska ni inte tro det bara är negativt med golvet, nej absolut inte! De har absolut bra egenskaper också! En av dem är hur tålig ytan verkligen är! Som sagt är Nalah väldigt busig, springer omrking och just eftersom det är halt har hon klorna framme och försöker bromsa farten med dem. Men inte en enda gång har det kommit en skråma i golvet!! Jag har till och med tappat en kniv i golvet utan att det lämnat märken!! Så ytan är verkligen tålig!! 
 
Ett annat exempel på tåligheten har från så sent som i juli, då Nala blev sjuk och kissat inne på golvet under natten. 3 stora pölar var på golvet i vardagsrummet och golvet klarade sig utan ett spår av att det skulle svälla eller missfärgas!! Pölarna av kiss var ca 1x1 meter, så det var inte bara en eller två skivor som skulle ha blivit förstörda om det vore ett "vanligt" laminat golv! Så där hade vi verkligen tur, det skulle ha blivit jobbigt att byta stora delar av vardagsrummets golv om det skulle ha svällt!
 
Färgen älskar jag fortfarande i golvet. Ett ljus, ljus brunt golv med askig grå ton i. På gott och ont ser man hundhåren av en svart hund då golvet är så ljust, men vi dammsuger då istället var 3e dag och håller det rent och fint. Det possitiva med färgen på golvet är det väldigt lätt att välja möbler, mattor osv. Allt passar, vilket är tacksamt!
 
Tunnheten i golvet gör också att jag aldrig upplevt golvet kallt. Vi har vattenburen golvvärme och det expediten lovade om sköna golv att gå barfota på även på morgonen då man är frusen, så det argumenten höll verkligen och jag kan intyga stämmer. Jag fryser mest hela tiden och är säkert en av de mest frusna människorna på denna planet, men jag tycker vårt golv är skönt att gå på. Klinkers som vi har i hallen är betydligt mycket kallare fast det är samma värme på i vattenslingorna där.
 
Så om jag måste poängsätta golvet från 1-10, så ger jag det en 7:a. Att det är halt med tanke på djur och det stora behovet att flytspackla innan läggningen av det drar ner på poängen. Men är ni hundlösa och inte planerar skaffa busgi hund så rekommenderar jag varmt! Jag är rädd att vår hund ska skada sig när hon sina värsta busattacker p.g.a. halheten då hon skurrar omkring då hon kommer i full fart och ska svänga, haha!
 
 
 
 
Golvet passar med vilka färger som helst i inredningen, mycket tacksamt!a n n i k a

http://leavanny.blogg.se

Åhhh så fint!


Maria Anderzon - Vegansk Skönhetsblogg

http://mariaanderzon.se/

snyggt med askigt golv!


Camilla

Tack för inlägget!
Väldigt intressant att höra om golvet då vi funderat på ett vinyl-golv då vi bygger. (Även det i nån rätt ljus färg med nyanser i både beige och grå) :)

Svar: Är man utan hund, eller har liten hund rekommenderar jag det, annars skulle jag säga man får tänka om lite för det blir lite väl hals för våra busiga labrador när honf år busattacker! Annars ett prisvärt golv! :)
Annu Åkers


Anna

Hur är golvet för katterna?

Svar: de är så lätta i tyngden så de har jag inte märkt skulle glida omkring mera än på vårt parkettgolv i gamla lägenheten. Klart om de har riktigt hård fart kan de glida i kurvorna, men inte märkt de skulle lida av det.
Positiva gällande djurbiten är att det 'r betydligt tystare detta golv :)
Annu Åkers DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?