Nu börjar terrassens arbete!

2016Plinttarna är i olika höjder för att de kommer på olika höjder under terrassen. De är 60 cm och 70cm höga.
 
 
 
Nåja, äntligen får jag skriva de raderna. Terrassbygget har börjat! För några dagar sedan kom lasten med plinttarna som ska bära upp terrassen. Tunga som stryk, säkrt 100 kg väger se styck, så hur vi ska få de flyttade är en annan femma, haha! Vi funderade av och an om vi skulle gjuta den själva eller beställa från BCE som gjorde sockeln till huset åt oss. Men när vi funderade med tid vad det skulle ta att gjuta och sedan materialet till gjutningen valde vi att beställa färdiga eftersom de då är ordentligt gjorda, snygga och av kvalité!
 
Så i torsdags var min snälla pappa här och hjälpte sambon med att mäta upp terrassens höjd och de började fästa brädor mot sockeln som däcket av terrassen sedan skall fästas i. Det kommer ta en bra stund innan allt är klart, men det får göra det. Vi bor nu i huset och har ingen stress i världen att få allt färdigt på en gång. Terrassen blir sista projektet denna sommar och går allt bra kan vi njuta av den i slutet av augusti, men vi får se får man mycket hjälp går det såklart fortare, men så är det ju med allt. Det tar som sagt den tid det tar!
 
 
 
 
 
 
 


Roligt samarbete!

2016Jag tycker det är suepr roligt att få göra samarbete me Stormossen som jag skrev i mitt tidigare inlägg. Det är inget samarbete som gäller sopsortering eller dyligt, utan ett samarbete med fokus på gräsmatta och trädgård. I och med det samarbetet kan jag tipsa er om hur man får den bästa gräsmattan! Det kommer kontinuerligt komma uppdatering här på bloggen hur gräsmattan tar sig och hur snabbt den växer osv.
 
Till hösten kommer det även komma upp tips från en trädgårdsmästare hit på bloggen, om just hur du bäst vårdar din nysådda gräsmatta inför vintern och sedan på våren. Så det är väldigt läorirkt för mig också detta på samma gång som jag kan dela med mig av det till er andra nybyggare och andra trädgårdsnissar där ute.
 
 
Gräsmattan tåls inte att busa på ännu, men man kan bra gå på den redan och den är redan klippt 3 gånger!!


Det är A och O med bra jord!

2016 
 
 
Om det är något man fått konstaterat med att bygga hus så är att det är en hel massa beslut som ska tas gällande helt okända saker. Ex. det som varit årets största projekt, gården. Varifrån ska vi ta fyllnadsjord, varifrån ska vi ta förmånligast gruslass, varifrån ska vi ta matjord utav bästa kvalite så det växer bra och till ett förmånligt pris?!
 
Som för alla andra avgör plånboken mycket vad man väljer, så gjorde det även för oss. Offerter togs härifrån och därifrån. Gruslasset fick vi förmånligast från Lemminkäinen, fyllnadsjorden från Backlunds och matjord/kompostjord från Stormossen. Vi hade uppskattat en mängd av matjord på x-antal kubik, och Teco Trans transporterade smidigt matjorden till gården. Tyvärr hade vi dessutom beställt för lite jord, men det var inga problem för Stormossen eller Teco Trans, då det snabbt kom till gården med nya lass. Jag måste då säga att matjorden verkligen har varit över all förväntan gällande hur det växer i den. Snabbt fick vår grävare den matjorden utjämnad ovanpå gruset och fyllnadsjorden. Vi valde att lägga ca 10 cm matjord ovanpå fyllnadsjorden och det blev riktigt bra!
 
Efter att grävaren brett ut klart all jord blev det ett svettigt träningspass med att breda ut och förarbetat inför såningen. Det gjorde vi genom att kalkat och räfsa ner kalket i det översta skiktet. Sen blev det att fröa (blandat korn med gräsmattsfrön) och krattat ner frönen i matjorden. Här tog det inte många dagar innan man såg det börjat komma grönt. Så ni kan ju tänka er vilken glädje för mig som längtat så länge efter egen gräsmatta! Visst är det kornen som utgör de första gröna stråna, men det tog endast 2-3 dagar innan vi såg första skymten av grönt. Sen har det bara fortsätt att växa och knappa veckan efter att gräsfrönen såtts skymtades också gräsets gröna strån. LYCKA!!
 
 
 
4 dagar efter att fröna  såtts såg det redan ut så här!
 
6 dagar efter att fröna såtts var det så här grönt!
 
På 5e, 6e dagen började man också börja skymta grässtrån.  
 
 
Matjorden/kompostjorden från Stormossen används för anläggning av grönområden, t.ex. gräsmattor, perenner, buskar, träd. Innehållet i matjorden är av jordförbättringskompost, sand, torvjord, stendamm och kalk. Det kan eventuellt förekomma små plaspåsebitar som slunkit med trots att det processats jorden, men inga stora saker. Varje parti testas som går till försäljning, så det är tryggt att använda matjorden/kompostjorden. Det har verkligen varit som sagt varti bra kvalite och växt bra! Servicen från leverantören har vairt bra med snabb leverans och inga problem alls på något håll! Då håller man nöjda kunder! 
 
Jag kan varmt rekommendera att ta matjord/kompostjord från Stormossen. Det växer verkligen bra, och vad är nu bättre bevis på det än att se hur snabbt allt började grönska! Jag som trodde vi skulle få vänta en månad innan vi skulle få njuta av gräsmatta och så tog det mindre än en vecka innan vi hade grönt på gården! Visst en vecka efter att fröna såddes kunde man inte gå på gräsmttan, men bara den gröna färgen gör mycket för helheten och ger den där "hem-känslan" som kanske fattades! Nu är det inte längre ett nybygge utan ett hem tackvare gräsmattan!
 
 
 
6e dagen
 
6e dagen efter att fröna såtts. Verkligen jord av topp kvalité!
 
en vecka efter att frönen såtts.
 
 
Så mycket mysigare att komma hem till denna syn när det är lite grönt på marken! 
 
 
Trots att vi inte sådde i den mest optimalaste månaden (juli) har det växt ordentligt, men torts det har vi genom vattenspridare vattnat mera de dagar med mycket värme
 
 
Gräset på vattning dag 8 efter att det blivit sått. Nu börjar gräsmattans strån stiga mellan 2-4 cm långa på de ställen de fått fart
 
 
 
* Detta inlägg är ett kommerciellt samarbete med Stormossen *