Vad hann vi med år 2015, forts.

2015JULI 2015
 
 
 
Skott och Holms semester tog de efter vädret, vilket för vår del var en bra sak då det var så dålig sommar i juni juli, så det hann hända grejer innan de tog semester! Men de hann lägga plåttaket, lägga styroxen på golvet och vår VVS ansvariga Fredrig Påfs och vår elplanerade Christian fixade med elen och vattenledningarna i huset inför gjutningen av golvet. 
 
Golvet blev gjutet 18 juli och nu blev det en tid i huset då det började gålite långsammare p.g.a. att govlet skulle få torka i lugn och ro. Jag och sambon spenderade därför största delen av juli att måla fasaden första varvet. Vilket tog mycket längre än vi först trott.
 
Värmen kom i slutet av juli början av augusti och våra lediga veckor spenderades både på villa och på bygget med att måla och njuta av värmen som äntligen kom.  I slutet av juli kom även muraren till bygget och murade upp stommen på vår vedspis. Aldrig trodde man då den skulle bli så fin som den är idag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AUGUSTI 2015
 
 
 
I augusti var Skott och Holm tillbaka och började bygga upp mellanväggarna i huset. Nu hade följande fas kommit då man åter en gång fick pirret i magen då man såg framsteg. DE mindre sovrummen fick perfekta storlekar och köket blev större än vi föreställt oss meda vardagsrumet blev mera avlångt än vi först tänkt. Men bra blev det oavsett!
 
Nu var det dags att isolera väggarna och hära hjälpte vi till så gott vi kunde. Sambon hade ännu semester och spenderade största delen av sin lediga tid på bygget och hjälpte Skott och Holm, och var även långa kvällar på bygget!
 
Vi fick även på kort förvarning veta att de skulle följande dag komma och borra bergsvärme hålet, så det blev en sen kväll med att fälla några träd till och laga nya vedhopar för att detta skulle vara möjligt följande dag!
 
 
 
 
 
 
 
SEPTEMBER 2015
 
 
 
Nu började allt stå lite stilla för en stund igen på bygget. Det fanns inte så mycket man kunde göra då det fattades isolering på några små ställen p.g.a. att några dragningar inte blivit gjorda, och golvet skulle torka så man kunde inte där heller göra så fruktansvärt mycket. Kommunen var för visso ut och hade kanalsyn av spisen då den fått skorsten, men i övrigt var det bara småsker som hände på bygget så som att sockel målades, de sista gipsskivorna lades på plats, bergsvärmepumpen anlände, taket i lilla wc sänktes ner, isoleringen kunde läggas vart efter ledningar dragits klart m.m. små detaljer som kanske i andras ögon inte syns men gör mycket för helheten.
 
Så eftersom tempot var lugnare på bygget så gick vi hetare på att hitta rätt klinkers åt oss. Men det var fasiken inte lätt att hitta "the one". Så många varv vi sprungit via Vasa färg, Laattapiste, K-rauta osv. skulle man ju tycka vi ganska så snabbt skulle ha hittat vårt kakel, men icke. 
 
Under denna tid i huset hade vi dessutom redan tömt över 60 L vatten i fuktsamlaren i huset.. Bara som parentes.
 
 
 
 
 
 
 
OKTOBER 2015
 
 
 
Bastun hann påbörjas i oktober och vårt reningsverk grävdes ner och fixades till. Samtidigt som grävaren fixade med reningdverket vårt så gjorde han en fin stenmur runt gårdskanten vår. Detta för att vi ville behålla en naturilg tomt, men ändå klar brytning mellan frmatida gräsmatta och skogskant. Slutresultate blev riktigt bra!
 
Ute blev det allt kallare och jag fortsatte emd att tejpa skarven i fönstren medan vi hårda vägen fick lära oss också att andas lite mellan varven och inte glömma bort att sova i all byggrambambula.
 
I slutet av oktober fick vi äntligen koppla på bergsvärmepumpen och vi började få ett varmt hus och alla besiktiningar hade gåtts igenom av Budd.
 
Vi fotsatte söka klinkers och började äntligen hitta några som föll oss i smaken!
 
 
 
 
 
 
 
 
NOVEMBER 2015
 
 
 
I november hade vi beställt mera grus till vägen som var aningen guppig och även att bred ut runt huset för att få än jämnare lutning ut från huskanten. Till vår lycka fick vi låna av sambons morbror traktor med blad så vi kunde jämna ut vägen, eller sambon kunde jämna ut. Vägen är fortfarande guppig, men vi låter den lägga sig och tar nya tag på våren igen med att jämna ut den.
 
Inomhus började spacklandet äntligen och hela huset började kännas ljusare igen trots det äckliga kuckuga vädret utomhus. När spacklandet äntligen var gjort kunde vi böraj grundmåla och ytmåla, något vi ännu idag håller på med på vissa ställen.
 
Bastun fortsatte sambon och hans vän Gustav med, så panelen börajde ta form och började se ritkigt snygg ut! Även första snön kom och jag blev helt förälskad i vårt hus när allt bygg-elände gömdes under snön. Det började se ut som ett hem! Vårt fina hem!
 
Men snön höll inte länge, så de blev lita blött och rått igen. Men tur för oss som ännu inte hunnit med trappan, så sambon och min papap spenderade många kvällar med att planera och bygga den.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DECEMBER 2015
 
 
 
I december kom muraren igen och lade på kaklet på spisen, och så fin den blev! Både jag och sambon är helt kära i den nu! I den spisen har vi nu eldat lite varje dag för att vänja spisen så den inte spricker.
 
Trappan har sambon och min pappa kämpat med och fått nästan till helt klart! Ett litet hörn fattas ännu, men den är fullt användbar och helt otroligt fin! Super stolta över sambon och min pappa över vad de åstadkommit!
 
Vi har även fortsatt att måla och som ni säkert minns även fått påbörjat golvläggningen och takläggningen, och senaste veckan även klinkersläggningen i våtutrymmena! Nu är en ny växel ilagd och spurten att få allting klart i januari har börjat!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu är det på dagen en månad kvar tills vi städar ur lägenheten vi nu bor i och säger hejdå till den tid då vi bott i någon annans "hus" och får flytta in till eget och sova första natten i helt eget hus. Som vi har längtat!
 
Nu nalkas jobbet för mig och jag önskar er alla ett ritkgit gott nytt år och hoppas vi inte ses på jobbet.


Vad hann vi med år 2015

2015JANUARI  2015
 
 
 
 
I januari unnade jag och sambon oss en efterlängtad och länge planerad semester på 2 veckor till Thailand. Under den tiden stod såklart alling stilla på tomten.  Men den 2 veckors pausen var mycket välbehövd. Vi fick nu fundera om vi verkligen vill och kan genomföra detta projekt och samla nya krafter till att genomföra projektet. Vi hade bakom oss alla möten med banken och husleverantörer och det var för oss nu bara att bestämma oss och fixa alla papper i skick till kommunen om vi ville detta. Jaa, ni vet ju nu vad vi valde och hur det gick..
 
 
 
FEBRUARI 2015
 
 
 
I början av februari fick vi sila bort alla negativa tankar om oss själva som unga byggare.  Vi hade nämliegn fått sitta ner med finansierings chefen vid vår bank och representera den nya budgeten vi lagt ihop. Av finansieringschefen fick vi så mycket beröm över vår planeringn och tankesätt runt lånet, så han såg inga som helst problem med vår budget och bygge. Precis vad man vill höra när man just satsat mycket på planering och ihopläggande av budgeten.  Nu var det bara att tuta och köra!
 
Så nu fortsatte allt med att fixa alla papper i skicka till kommunen och att röja på tomten, alltså fälla träd och dra ris. Den 12:e februari åkte vi ut till Simons Element och skrev på kontraktet och gick igenom de sista detaljerna med leverans osv. Av stefan Budd fick vi även situationsplanen och planera för fulla muggar en skiss på garaget med min pappa så vi hade det färdigt att lämna in med övriga papper till kommunen och med Stagnäs och Nylund planera vi avlopp.. Sedan fick vi även vår bunt med papper som skulle in till kommunen också, ingen lite bunt det inte, och innan vi hade alla papper, huhhu!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MARS 2015
 
 
 
I början av mars gick vi på våra första spismöten och plnerade vedspisen vår. Här insåg vi ganska fort att den typ av spis vi ville ha kostade betydligt mera än vi först budgeterat för, så detta blev en nöt vi länge försökte knäcka. Andra detaljer till huset så som dörren bestämdes och än idag känner vi att det kommer bli en super fin finish med den röda dörren och sidofönster till den vita fasaden! Även laminat och klinkers börjades mera seriöst kikas på i denna månad, och laminatet blev förvånandsvärt enkelt val när vi väl hittade det rätta från Novafloor.
 
Vi fortsatte ännu i mars att röja på tomten. Träden och riset ville aldrig ta slut kändes det i detta skede, och man ifråga satte sig om det inte skulle ha varit enklare att ha en tomt på en åker, för det är fruktansvärt mycket jobb med en gammal skog. Men nu i efterhand skulle jag aldrig byta, helt perfekt för oss! 
 
Alla papper var inne hos kommunen och vi väntade bara på att det skulle bli april och se om vårt bygglov blivit beviljat!
 
 
 
 
 
 
 
APRIL 2015
 
 
 
I april kom skylten upp längs vägen om vårt hus och i grova drag var alla träd kring huset fällda och vi kunde börja fälla träden vart vägen skulle komma och fortsätta dra det förbannade riset. 
 
Snön började smälta och det blev varmare i luften och det närmade sig datumet för domen om vi skulle få bygglov eller inte. 16e april fick vi veta vi hade blivit beviljade bygglov och nu blev det fart och på. Nu var allt klappat och klart och vi kunde med 110% satsa på tomten och huset!
 
Vi planerade elen med vår elplanerare Christians elservice och fick stenar i slutet av månaden att flyga av sprängmedel. Tomten började nu mera se ut som ett slagsfält.
 
 
 
 
 
 
 
MAJ 2015
 
 
 
Tomten såg ut som ett krigsfält och det var svårt att föreställa sig att inom 1,5 månad skulle ett hus stå där bland alla stenar!
 
Maj fortsatte som tidigare månader gällande att fälla träd och dra ris, men vi hann även med köksplaneirngsmöten och konstaterade att allt gick tillbaka till vårt första utkast, mera modern stil. Vi blev även mera kära i det vita köket och planerade allt mer mot "whity white".
 
22 maj kom äntligen grävaren till tomten och började med vägen! Oj som jag minns det där pirret i magen då man så konkret såg hur det förändrades på tomten. Så otroligt häftigt! Det vi planerat kommer NU äntligen ta form!
 
Den sista maj fick vi hjälp av sambons syster och hennes sambo och mina föräldrar i den mån de klarade av. Så då fick vi mycket gjort när min käre mor fixade maten åt oss och vi andra fällde träd och drog ris. För nu kände vi stressen smyga sig på när hus leveransen snart skulle komma, och sockeln skulle före det hinnas gjutas och vi hade så mycket kvar att göra på tomten innan det var klart för dem! Så än idag är vi så tacksamma Therese och Lukas för er hjälp!
 
 
 
 
 
 
 
JUNI 2015
 
 
 
Juni började inte på bästa sätt, det bara regnade och arbetade emot oss när vi skulle fylla på i grunden. Så en del tid gick åt att gräva diken så vattnet skulle slippa bort och fundera hur man bäst skulle lösa situationen Men som tur löste det sig och blev bra, men vi hann bli lite nervösa!
 
Som tur hade vi fått fixat men hjälp av min pappa, så ett företag kom och hämtade alla högar med ris, så vi slapp föra bort dem och tänka på det. Samma även gällande en del stenar som stod i högar.
 
Nu när grävaren hunnit gräva så pass mycket vart huset skulle komma, hann vi mäta ut placeringen av huset och fick snabbt konstatera att husets placering måste flyttas. Så vi flyttade det några gånger och slutresultatet blev riktigt bra. Grävaren hann med mycket denna månad.
 
Vi kunde även nu i juni månad åka ut till fabriken för att se då huset vårt tillverkades. Det var också en speciell känsla då något man bara sett på papper för första gången gick att ta på. Den 10e juni blev sockeln gjuten och före det var det utmätning av vart sockeln skulle komma, och här igen fick vi mycket hjälp av min käre pappa som bidrog med sina kunskaper!
 
Efter midsommaren skulle elementen komma så nu var det fullt ös med att få sockeln fylld och elen och dräneringar fixade och allt som hör till. Sen så kom huset 23 juni!! När elementen monterades så sken solen och vädret var bra, men dagen efter skulle det regna så där igen blev det ett orosmoment att hinner de göra allt i tid så det inte blir risk för fuktskador!! Men de hann få på ett plasttak så det klarade sig! Skott och Holm kom senare för at lägga plåttaket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Återblicken fortsätter i ett skillt inlägg så detta inte blir för långt..


Slutspurten börjar NU! (eller igår)

2015Tänk nu är det en månad kvar tills vi hoppleigen får flytta in!! Det är helt sjukt!! Men man märker det, för nu har en växel till lagts i och vi spurtar med bygget nu så det ska bli klart i tid!
 
Igår uppstod ett härligt pirr i magen då jag körde upp på gården vår då jag såg våra byggare Skott & Holms bil, vår VVS-ansvariga och allt i allo Fredriks Påfs bil + hans en anställds bil, vår elektriker Christians bil, sambons och sedan även min bil (tur har vi stor parkering!!). 
 
Skott & Holm lägger nu taket och listerna i högre delen av huset. Fredik Påfs och Sand kakel och design. lade klinkers i våtutrymmena och vår elektriker lämnade några spottar som vi kan börja lägga upp då tid hittas, han kommer i mitten av januari och drar det sista med elen. Så även om vi upplever vårt hus stort, var det nsätan för litet igår. Det kändes som att jag och sambon bara trillade i vägen när det vår så många byggkalrar på plats och fixade med hsuet vårt!
 
Så jag och sambon åkte och hämtade kakel till golvet som är i bastudelen och lister till kakelhörnen till glasväggen mellan badrum och bastu och lite delar till Påfs. På kvällen när byggkarlarna åkt hem fortsatte vi måla och fixa det sista så det skulle vara klart till idag då Skott & Holms lägger vidare på innertaket vårt.
 
Tänk, snart är allt klar! Mycket kvar, men ändå mindre än för 3 månader sedan! Hoppas vi hinner i tid!
 
 
Badrummet börjar ta form! 
 
Färgen ljuger på bilden p.g.a bygglampan, kaklet är grått och lite falmmigt. 
 
Påfs och Sands kakel och design har verkligen fått till en snygg brytning i klinkers vid vår unidrain. Super nöjda är vi!
 
Lilla wc får sitt fina klinkers! Fogarna görs nog nästa vecka så de hinner torka ordentligt
 
Kommer blir så ljust och fint när det är klart!
 
 
Grovkökets klinkers färdigt lagt. Nästa vecka som sagt läggs fogen och man ser slutresultatet!
 
 
Till och från lufts "gallren" är lagda och blev super snygg emot den gråa färgen! Bra val av oss där gällande färg!
 
 
Skott & Holm började på taket. Vi hade lite problem med byggställningen på morgonen men de fixad sig som tur!
 
På kvällen målade vi det sista vi inte hunnit med och kände lite stress eftersom det MÅSTA vara klart då. Men vi hann!