Tavlor

2016Jag har börjat känna mig aningen frustrerad med vårt hem, då vi har så lite tavlor. I och för sig har  vi inte heller riktigt haft tid att fundera något destu mera på vilken typ av tavlor vi skulle vilja ha heller, då det varit så mycket annat på vår to-do-lista. Men besökte en av mina bästa vänner här i förra veckan och kollade in hennes nyköpta och renoverade lägehet och hon hade de så otroligt hemtrevligt. Alla detaljer var så perfekta och snygga tavlor och tapeter på väggarna. Blir så avudnsjuk på de som på en gång bara får till det så fint på en gång, själv velar man fram och tillbaka så man inte ska förstöra allting, haha!
 
Nå tillbaka till vårt hem. Där vi har gråa väggar (hall och vardagsrum/kök) känns det att den färgen i säg hjälper till så mycket ihop med vårt ljusa golv och möbler, ger en skön känsla så här eventuellt är behovet inte lika stort. MEN i mediarummet och gästrummet var väggarna är vita, här skriker det "vi behöver tavlor!!". Så denna morgon med kaffekoppen i handen har jag försökt söka lite inspiration från nätet och konstaterat att min smak i alla fall faller för den mera "nakna" enkla-stilen i tavlor. Sen får jag bolla med sambon då han kommer hem om han gillar samma, men har på känn detta är även hans stil.
 
Jag tror faktiskt den här stillen skulle passa ypperligt till vårt hem. Nu gäller det bara att hitta liknande motiv som på de här nedan. Vet ni av någon bra hemsida man kan beställa förmånligt hem tavlor/motiv? Själv har jag hittat flera sidor från sverige, men såklart levererar de inte till finland..
 
 
 


Tips för en fin gräsmatta!

2016Entrén är så mycket mera inbjudande nu när vi har en fin gräsmatta som mjukar upp bland stenarna 
 
 
 
Man kan verkligen konstatera att hösten är här när man ser alla löv på marken. Nu när hösten är här börjar det också vara dags för de som ska så sin gräsmatta att srkida till verket, eftersom jorden nu är fuktig och lämpar sig perfekt för såning. Vill ni läsa hur vi förberedde och fick till vår fina gräsmatta, så kan ni läsa om det i detta, och i detta inlägg. 
 
Som ni kanske minns i början av sommaren skrev jag otaliga gånger om hur jag ville ha en fin, stor, grön gräsmatta. Det tog ju en stund innan vi kunde skrida till verket, och som tur råkade vi ha vädergudarna på vår sida när vi sådde i den mest kritiska sommarmånaden (juli). Vi trodde aldrig vi skulle ha kunnat busa med hunden på gräsmattan redan i augusti med tanke på hur sent vi sådde, men det kunde vi. Matjorden som vi tog från Stormossen visade sig vara av topp-kvalité och verkligen gett fart åt fröna och det gröna. Gräset har växt så otroligt bra och rotat sig snabbt, så vi gjorde verkligen ett bra val gällade val av säljare av matjord! Så med det i åtanke, vad passar nu inte bättre då än några guldvärda tips om hur du bibehåller en bra och välmående gräsmatta?
 
 
 
 Nyklippt gräsmatta hemma hos oss
 
 
 
GRÄSKLIPPNING
Något som knappast är något nytt för någon av oss är att man måste klippa gräset nu som då. Visst är det något som vissa dagar känns som ett jobbigt måste, men faktum är att gräsmattan mår så mycket bättre om det klipps 1-2 gånger i veckan och ca 1/3 av längden. Viktigt här är ju då att komma att bara klippa gräsmattan när det är torrt ute, så med andra ord, har det just regnat eller regnar så får ni vänta tills det torkat. Ta ett vinglas istället och njut av att du slapp göra det idag, hehe.
 
Gräset börjar växa efter vintern redan kring maj och växer ända in i oktober om det vill sig. Därför är det bra på hösten för gräset om man får tajmat klippningen till strax innan första snöfallet kommer, det då såklart för att få hålla en fin och välmående gräsmatta som sen är redo att ta emot våren när snön smält.
 
 
KALKNING
Gräs trivs bäst vid pH 6-7. Men marken här i Österbotten är ofta ganska sur av naturen sur och den försuras ytterligare av sura nedfall från trafik och industri, så därför är det faktistk super viktigt att kalka våra gräsmattor varje år, för på det sättet kan vi kompensera försurningen.
 
Egentligen lämpar sig kalkningen bäst tidigt på våren i samband med att snön smälter, men har man en kraftigt sluttande gräsmatta så är den bästa tiden just nu på hösten. Varför det skiljer sig på om man har en sluttande gräsmatta eller en ganska så plan, är av den enkla orsaken att kalkar du en sluttande gräsmatta på våren finns det en stor risk att kalket rinner bort i samband med att snön/isen smälter och blir outnyttjad.
 
Hur kalkar man då, och vilket kalk skall man använda? Jag stod som ett stort frågetecken när jag hörde det här första gången, men det är inte alls svårt. För att kalka gräsmattor används antingen kalkstensmjöl eller dolomitmjöl, och för att minska dammbildningen vid utspridning används och säljs ofta kornade kalkningsmedel. Sen strör du bara ut kalket för hand. Vi använde skottkärra och spade. Kalket alltså i skottkärran och så försökte via sprida ut det jämnt med spaden. Vill man vara riktigt kärleksfull mot sin gräsmatta kan man göra en markanalys för att kolla PH-värdet och utgående från det få en exakt mätning om hur mycket kalk som behövs. Så till exempel, en gräsyta som kalkats upp till pH 6-7 kan under några år framåt underhållskalkas med ca 4–5 kg kalk/100 m2. Nu lät jag nog kunnig med dessa siffror, men de fick jag av experterna vid Stormossen som kan det här mer att få jorden att må bra! Vi strödde i alla fall bara ut vårt kalk på måfå eftersom jorden redan hade ett bra pH-värde. Hur vi visste att jorden hade bra pH värde utan att ta någon markanalys var för att, Stormossen redan tagit alla möjliga prover av varje parti matjord som är till försäljning för att få till det bästa tänkbara matjorden som lämpar sig för gräsmattor m.m. Så vi hade det väldigt enkelt här bara p.g.a. det.
 
 
RÄFFSNING
För en välmående gräsmatta är det väldigt viktigt att man avlägsnar löv. Om löven och kvistar få ligga kvar täpper de igen, och förmultnar så gräsmattan inte får samma möjlighet att växa, luftas och må gott. När du räffsar gräsmattan får du också bort ogräs och annat som täpper till gräset och hindrar det från att växa ordentligt. Så det är väldigt viktigt att orka kämpa lite extra med krattan nu på hösten, även om det smakar trä vissa gånger. Har man en lövblåsare slipper man kanske lite lättare undan om man har en gammal gräsmatta, men för oss med ny matta är krattan det bästa alternativet för att hjälpa mattan på traven. Dessutom får du ju frisk luft och gratis träning när du räffsar gården. Allt är hemmåt!
 
Så egentligen är det inga svåra saker, utan bara enkla saker som vi alla kan göra för att få till en frodig och fin gräsmatta.
 
  
 
 
Detta inlägg är i  samarbete med Stormossen.


Min morgon - träning och misslyckad omelett

2016 
 
 
 
Det är på gott och ont att vi bor så nära naturen. Här för någon månad sedan hade jag lämnat mina skor på trappan och torka efter en löprunda.. Vem tror ni inte far iväg med mina skor då? Nej, inte vår hund Nalah, utan en räv!! Yepp, ni läste rätt, en RÄV! Snacka om att leva nära naturen! Att jag dessutom har en stressfraktur i foten så jag inte kan ha vilka skor som helst, gjorde att jag var lagom munter på räven när jag bara hade en sko kvar. Så senaste loppen har jag sprungit i ett par gamla löparskor som börjar bli allt för hårda och gamla. Efter loppet i Helsingfors i spöregn gav dessutom skorna helt upp. Delar av sulan lossnade efter att de torkat upp efter loppet. Så de är nu inga löpskor att prata om längre. Ser ni vad universum säger mig? "Sluta springa!", haha!
 
Så i brist på extra 200 euros-lappar som ett par skor jag skulle behöva p.g.a. stressfrakturen i foten kostar, får jag nöja mig med hemmaträning, promenader och ridningen, och snällt invänta nästa lön och spara. Så denna morgon blev det lite armträning, rumpträning och magisar i hallen. Vi har väldigt bra med utrymme för sådan här träning konstaterade jag just i hallen idag. Dessutom är jag beroende av speglar när jag kör styrketräning med vikter och i just hallen har vi speglar från golv till tak, perfekt! Min PT Nalah var såklart med och peppade, speciellt i magisarna då hon pussade för fullt i ansiktet, haha <3
 
 
 
Min katastrofala frukost som jag tappade saltkaret över..  Så mina "goda" omeletter klarade jag inte ens av att äta upp..