Det är A och O med bra jord!

2016



 
 
 
Om det är något man fått konstaterat med att bygga hus så är att det är en hel massa beslut som ska tas gällande helt okända saker. Ex. det som varit årets största projekt, gården. Varifrån ska vi ta fyllnadsjord, varifrån ska vi ta förmånligast gruslass, varifrån ska vi ta matjord utav bästa kvalite så det växer bra och till ett förmånligt pris?!
 
Som för alla andra avgör plånboken mycket vad man väljer, så gjorde det även för oss. Offerter togs härifrån och därifrån. Gruslasset fick vi förmånligast från Lemminkäinen, fyllnadsjorden från Backlunds och matjord/kompostjord från Stormossen. Vi hade uppskattat en mängd av matjord på x-antal kubik, och Teco Trans transporterade smidigt matjorden till gården. Tyvärr hade vi dessutom beställt för lite jord, men det var inga problem för Stormossen eller Teco Trans, då det snabbt kom till gården med nya lass. Jag måste då säga att matjorden verkligen har varit över all förväntan gällande hur det växer i den. Snabbt fick vår grävare den matjorden utjämnad ovanpå gruset och fyllnadsjorden. Vi valde att lägga ca 10 cm matjord ovanpå fyllnadsjorden och det blev riktigt bra!
 
Efter att grävaren brett ut klart all jord blev det ett svettigt träningspass med att breda ut och förarbetat inför såningen. Det gjorde vi genom att kalkat och räfsa ner kalket i det översta skiktet. Sen blev det att fröa (blandat korn med gräsmattsfrön) och krattat ner frönen i matjorden. Här tog det inte många dagar innan man såg det börjat komma grönt. Så ni kan ju tänka er vilken glädje för mig som längtat så länge efter egen gräsmatta! Visst är det kornen som utgör de första gröna stråna, men det tog endast 2-3 dagar innan vi såg första skymten av grönt. Sen har det bara fortsätt att växa och knappa veckan efter att gräsfrönen såtts skymtades också gräsets gröna strån. LYCKA!!
 
 
 
4 dagar efter att fröna  såtts såg det redan ut så här!
 
6 dagar efter att fröna såtts var det så här grönt!
 
På 5e, 6e dagen började man också börja skymta grässtrån.  
 
 
Matjorden/kompostjorden från Stormossen används för anläggning av grönområden, t.ex. gräsmattor, perenner, buskar, träd. Innehållet i matjorden är av jordförbättringskompost, sand, torvjord, stendamm och kalk. Det kan eventuellt förekomma små plaspåsebitar som slunkit med trots att det processats jorden, men inga stora saker. Varje parti testas som går till försäljning, så det är tryggt att använda matjorden/kompostjorden. Det har verkligen varit som sagt varti bra kvalite och växt bra! Servicen från leverantören har vairt bra med snabb leverans och inga problem alls på något håll! Då håller man nöjda kunder! 
 
Jag kan varmt rekommendera att ta matjord/kompostjord från Stormossen. Det växer verkligen bra, och vad är nu bättre bevis på det än att se hur snabbt allt började grönska! Jag som trodde vi skulle få vänta en månad innan vi skulle få njuta av gräsmatta och så tog det mindre än en vecka innan vi hade grönt på gården! Visst en vecka efter att fröna såddes kunde man inte gå på gräsmttan, men bara den gröna färgen gör mycket för helheten och ger den där "hem-känslan" som kanske fattades! Nu är det inte längre ett nybygge utan ett hem tackvare gräsmattan!
 
 
 
6e dagen
 
6e dagen efter att fröna såtts. Verkligen jord av topp kvalité!
 
en vecka efter att frönen såtts.
 
 
Så mycket mysigare att komma hem till denna syn när det är lite grönt på marken! 
 
 
Trots att vi inte sådde i den mest optimalaste månaden (juli) har det växt ordentligt, men torts det har vi genom vattenspridare vattnat mera de dagar med mycket värme
 
 
Gräset på vattning dag 8 efter att det blivit sått. Nu börjar gräsmattans strån stiga mellan 2-4 cm långa på de ställen de fått fart
 
 
 
* Detta inlägg är ett kommerciellt samarbete med Stormossen *








 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG




SPARA?