Vad hann vi med år 2015

2015



JANUARI  2015
 
 
 
 
I januari unnade jag och sambon oss en efterlängtad och länge planerad semester på 2 veckor till Thailand. Under den tiden stod såklart alling stilla på tomten.  Men den 2 veckors pausen var mycket välbehövd. Vi fick nu fundera om vi verkligen vill och kan genomföra detta projekt och samla nya krafter till att genomföra projektet. Vi hade bakom oss alla möten med banken och husleverantörer och det var för oss nu bara att bestämma oss och fixa alla papper i skick till kommunen om vi ville detta. Jaa, ni vet ju nu vad vi valde och hur det gick..
 
 
 
FEBRUARI 2015
 
 
 
I början av februari fick vi sila bort alla negativa tankar om oss själva som unga byggare.  Vi hade nämliegn fått sitta ner med finansierings chefen vid vår bank och representera den nya budgeten vi lagt ihop. Av finansieringschefen fick vi så mycket beröm över vår planeringn och tankesätt runt lånet, så han såg inga som helst problem med vår budget och bygge. Precis vad man vill höra när man just satsat mycket på planering och ihopläggande av budgeten.  Nu var det bara att tuta och köra!
 
Så nu fortsatte allt med att fixa alla papper i skicka till kommunen och att röja på tomten, alltså fälla träd och dra ris. Den 12:e februari åkte vi ut till Simons Element och skrev på kontraktet och gick igenom de sista detaljerna med leverans osv. Av stefan Budd fick vi även situationsplanen och planera för fulla muggar en skiss på garaget med min pappa så vi hade det färdigt att lämna in med övriga papper till kommunen och med Stagnäs och Nylund planera vi avlopp.. Sedan fick vi även vår bunt med papper som skulle in till kommunen också, ingen lite bunt det inte, och innan vi hade alla papper, huhhu!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MARS 2015
 
 
 
I början av mars gick vi på våra första spismöten och plnerade vedspisen vår. Här insåg vi ganska fort att den typ av spis vi ville ha kostade betydligt mera än vi först budgeterat för, så detta blev en nöt vi länge försökte knäcka. Andra detaljer till huset så som dörren bestämdes och än idag känner vi att det kommer bli en super fin finish med den röda dörren och sidofönster till den vita fasaden! Även laminat och klinkers börjades mera seriöst kikas på i denna månad, och laminatet blev förvånandsvärt enkelt val när vi väl hittade det rätta från Novafloor.
 
Vi fortsatte ännu i mars att röja på tomten. Träden och riset ville aldrig ta slut kändes det i detta skede, och man ifråga satte sig om det inte skulle ha varit enklare att ha en tomt på en åker, för det är fruktansvärt mycket jobb med en gammal skog. Men nu i efterhand skulle jag aldrig byta, helt perfekt för oss! 
 
Alla papper var inne hos kommunen och vi väntade bara på att det skulle bli april och se om vårt bygglov blivit beviljat!
 
 
 
 
 
 
 
APRIL 2015
 
 
 
I april kom skylten upp längs vägen om vårt hus och i grova drag var alla träd kring huset fällda och vi kunde börja fälla träden vart vägen skulle komma och fortsätta dra det förbannade riset. 
 
Snön började smälta och det blev varmare i luften och det närmade sig datumet för domen om vi skulle få bygglov eller inte. 16e april fick vi veta vi hade blivit beviljade bygglov och nu blev det fart och på. Nu var allt klappat och klart och vi kunde med 110% satsa på tomten och huset!
 
Vi planerade elen med vår elplanerare Christians elservice och fick stenar i slutet av månaden att flyga av sprängmedel. Tomten började nu mera se ut som ett slagsfält.
 
 
 
 
 
 
 
MAJ 2015
 
 
 
Tomten såg ut som ett krigsfält och det var svårt att föreställa sig att inom 1,5 månad skulle ett hus stå där bland alla stenar!
 
Maj fortsatte som tidigare månader gällande att fälla träd och dra ris, men vi hann även med köksplaneirngsmöten och konstaterade att allt gick tillbaka till vårt första utkast, mera modern stil. Vi blev även mera kära i det vita köket och planerade allt mer mot "whity white".
 
22 maj kom äntligen grävaren till tomten och började med vägen! Oj som jag minns det där pirret i magen då man så konkret såg hur det förändrades på tomten. Så otroligt häftigt! Det vi planerat kommer NU äntligen ta form!
 
Den sista maj fick vi hjälp av sambons syster och hennes sambo och mina föräldrar i den mån de klarade av. Så då fick vi mycket gjort när min käre mor fixade maten åt oss och vi andra fällde träd och drog ris. För nu kände vi stressen smyga sig på när hus leveransen snart skulle komma, och sockeln skulle före det hinnas gjutas och vi hade så mycket kvar att göra på tomten innan det var klart för dem! Så än idag är vi så tacksamma Therese och Lukas för er hjälp!
 
 
 
 
 
 
 
JUNI 2015
 
 
 
Juni började inte på bästa sätt, det bara regnade och arbetade emot oss när vi skulle fylla på i grunden. Så en del tid gick åt att gräva diken så vattnet skulle slippa bort och fundera hur man bäst skulle lösa situationen Men som tur löste det sig och blev bra, men vi hann bli lite nervösa!
 
Som tur hade vi fått fixat men hjälp av min pappa, så ett företag kom och hämtade alla högar med ris, så vi slapp föra bort dem och tänka på det. Samma även gällande en del stenar som stod i högar.
 
Nu när grävaren hunnit gräva så pass mycket vart huset skulle komma, hann vi mäta ut placeringen av huset och fick snabbt konstatera att husets placering måste flyttas. Så vi flyttade det några gånger och slutresultatet blev riktigt bra. Grävaren hann med mycket denna månad.
 
Vi kunde även nu i juni månad åka ut till fabriken för att se då huset vårt tillverkades. Det var också en speciell känsla då något man bara sett på papper för första gången gick att ta på. Den 10e juni blev sockeln gjuten och före det var det utmätning av vart sockeln skulle komma, och här igen fick vi mycket hjälp av min käre pappa som bidrog med sina kunskaper!
 
Efter midsommaren skulle elementen komma så nu var det fullt ös med att få sockeln fylld och elen och dräneringar fixade och allt som hör till. Sen så kom huset 23 juni!! När elementen monterades så sken solen och vädret var bra, men dagen efter skulle det regna så där igen blev det ett orosmoment att hinner de göra allt i tid så det inte blir risk för fuktskador!! Men de hann få på ett plasttak så det klarade sig! Skott och Holm kom senare för at lägga plåttaket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Återblicken fortsätter i ett skillt inlägg så detta inte blir för långt..








 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG




SPARA?