Hur vi valde husmodell

2014



Vi valde redan i tidigt skede att vi ville ha ett enplans hus. Orsaken till detta var för att vi vill planera ett hus vi kan bo i under många år, och man vet aldrig om vi bryter något ben, blir rullstolsbundna eller liknande och  då är trappor ett stort besvär. Sedan då man blir gammal och skröplig så är höga trösklar, trappor och liknande också ett probelm, så med det i åtanke ville vi ha ett enplans hus.
 
Dessutom har vi stor tomt (5000 m2) och har i och med det inget måste på att tänka på hur mycket mark huset äter upp, som man måste beakta om man bygger närmare stan på betydligt mindre tomter, då är ena alternativet att bygga uppåt.
 
Så i det här inlägget tänkte jag visa vilka typer av hus vi varit intresserade av, varför vi gillat just dessa typer och varför vi valt bort vissa och valt ut just det hus vi gjort och skissat vidare på det.
 
 
STYRESÖ FRÅN A-HUS 
 
 

När vi började med vårt kikande på husmodeller så fastnade vi i första omgången för Tyresö-modellen
från den svenska firman A-hus. Vi var nästan hela första sommaren inne på just denna modellen och funderade hur vi skulle få flyttat väggar för att få det mera lämpligt för oss. Men efter att jag besökt min syster i Örebro och fick se just denna modell på riktigt var jag inte alls lika intresserad längre. Allt såg så litet ut och vi kom lite bort från denna husmodell vart efter tiden gick och vi kikade vidare.
 
Men det vi kan se att vi idag fortfarande är inne på efter denna husmodell är det sluttande taget, pulpettaket. 
 
 
 
HASSELUDDEN  FRÅN A-HUS
 
Följande hus att falla i vårt intresse var Hasseludden som också var från den svenska firman A-hus. Varför vi föll för denna modell var när vi funderade om ett allt för modernt hus skulle passa på tomten vi har som ligger ute på landet. Hasseludden modellen gillade vi eftersom det var lite mera traditionellt men med en modern stil på det hela genom sina stora fönster i burspråk och högt till tak i köks och vardagsrumsdel.
 
Men denna modell kändes ändå inte helt rätt. För vi vill ha ett hus vi inte sett här omkring, vi vill ha VÅRT hem och ett hem som ingen kan säga någon annan har likadant, och just det fick vi inte uppfyllt med denna husmodell då den just är väldigt traditionellt. Så vi föll bort från även denna husmodell efter några månaders funderande.
 
 
 
VINGA FRÅN A-HUS
 
 
Så nästa hus att fatta tycke för och inspektera var Vinga som också var fårn A-hus. Detta hus var vi ganska så länge inne på, tills vi började fundera mera seriöst och konstaterade att köket ställde till med problem då det var så lie förvaringsutrymmen och grovköket var allt för litet.
 
Men det som gjorde att vi föll för det var den moderna stilen, stora fönstren, högt till tak i vardagsrummet och köket, en efterlängtad walk-in-closet och häftiga vinklar på hela huset. Men eftersom vi tyckte det skulle börja se konsigt ut om vi förstorade det så föll denna hus-modell bort med tiden även den.
 
 
 
CITY ECONOMY - KASTELLI
 
Den enda husmodellen från en finsk firma vi funderat på var från Kastelli. Denna husmodell funderade vi inte så länge på då det enbart var inplanerat en wc och vi kom fram till förhinder och brister i planeringen av rum enligt vårt tycke. Men tips från fasaden har vi tagit med oss till hur vi tänker med nuvarande husmodell. 
 
Vi var på en husvisning med just denna typ av hus i somras och konstaterade då att vi inte vill ha denna typ av hus. Dels för planlösningen och dels för att just någon annan hade "vårt" hus redan. Så efter några veckor föll även denna husmodell bort.
 
 
 
TOPASEN  FRÅN FISKARHEDENVILLAN
 
 
 
Den sista husmodellen vi fattade tycke för och vi bestämde oss för var från Fiskarhedenvillan. Vi var inte helt hundra med planlösningen, men efter att ritat om och flyttat väggar och förstorat så vi fick en helt egen ritning blev vi nöjda och kände "det här är vårt hus".
 
Varför vi föll för Topasen var för att det var pulpettak som bröt av syggt. Huset hade öppen planlösning och stora fönster. Speciellt vardagsrummet gillade vi med kombinationen stora fönster och deltajerna med små kvadratformade fönster ovanpå varandra. Enligt ritningarna fanns det även en walk-in-closet som var ett stort plus och antal sovrum som vi hade på vår "krav-lista".
 
Men allt kändes ändå inte som sagt helt hundra med detta hus, så vi gjorde en hel del ändringar och dem ser ni här nedan.
 
 
VÅRA RITNINGAR.
FASADRITNINGEN GJORD AV SUSANNA RANTALA PÅ SIMONS ELEMENT
 
 PLANLÖSNINGEN AV VALLVIK TRÄELEMENT
 

Vad vi ändrat för att få det till vår ritning är att förståra hela huset för att få grovköket större,
få en bastu att rymmas, köket större, få ett skilt mediarum med dubbelglasdörren som blir en förlängning på vardagsrummet m.m. En hel del ändringar innuti huset med andra ord.
 
Förutom det som syns på ritningen har det även skett lite mera ändringar så huset blir större och bl,a, burspråket i köket kommer att flyttas, men de ändringarna gör vi med den husleverantör som vi väljer oss av att använda. Så vi känner att vi börjar få huset precis så som vi vill nu, och det är just nu efter alla ändringar inte vi stör oss på när vi tittar ner på planlösningen. Några har poängterat en eventuell korridorskänsla vid entre´n, men eftersom vi just därför valt att köksväggen inte ska gå ända upp i taket (som är 5,5 m hög på högsta stället) så försvinner eller minskas den känslan, så vi känner inte det är något problem.
 
Jag kan knappt bärga mig tills vi får alla papper i skick så vi kan börja bygga. TÄNK att vi kanske till julen 2015 kan få bo i vårt eget drömhem! Lång väg kvar med mycket som ska göras, men jag kan knappt bärga mig!



Emelie Back

Hej!!

Vi håller på att kika på hus då vi ska bygga nytt. Fastnade för Topasen från fiskarhedenvillan
Och såg att ni hade byggt ett såndant. Är ni nöjda med detta hus?
Mvh Emelie

Svar: hej! jo vi är super nöjda! vi ändrade planlösningen en del o förstorade en del. Men grund iden är ju topasen o gillas starkt! :)
Annu Åkers







 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG




SPARA?