Vad är gjort? Vad är kvar??

2015NU HAR VI GÅTT I SERIÖSA BYGGTANKAR I ÖVER ETT ÅR GÄLLANDE DENNA HUSTYP, så jag tänkte man kan ju sammanfatta vad vi åstadkommit under detta år och under vilka månader! Jag har försökt komma ihåg vilken månad vi gjort vad i, så detta borde stämma på ett ungefär hur vi fört fram processen.
 
 
 
 
MAJ 2014
- Vi bokade vårt första bankmöte och blev beviljade vårt första lån.
- Vi kände även att vi börjat hitta vår husmodell, men var lite osäker på storleken och olika rum..
- Vi bokade tid för vårt första husmöte som skulle äga rum i juni..
 
JUNI 2014
- Vi satte oss ner med husleverantören Fiskarhedenvilla för att få en första offert på huset.
- Husmodellen kändes i det stora hela bra, men alla rum kändes inte helt 100%. Vi funderade fram och tillbaka, gjorde några ändringar och bokade möte igen med Fiskarhedenvilla.
- Ändringar gjordes och vi fick en ny offert..
- Vi tog en lite tankepaus på någon vecka..
 
JULI 2014
- Föräldrarna hjälpte till med att brainstorma hur man skulle kunna ändra på huset för att det skulle uppfylla våra önskningar och en hel del ändringar gjordes innuti huset med de olika rummen. Vi började känna det klaffade bättre.
- Vi började känna att det faktiskt skulle börja bli allvar i dessa tankar och inte en omöjlighet att börja bygga om ett år.
- Vi åkte ut några gånger till tomten för att få bättre ideer och drömma oss bort.
 
 
 
AUGUSTI 2014
- Vi bokade möte med följande husleverantör, Nyqvist Element, för att få en offert därifrån. Mötet kändes bra och vi fick en bra kontakt med försäljaren.
- Vi hade ändå fortfarande lite funderingar gällande själva köket, det klaffade inte helt och vi hittade äntligen en lösning och flyttade på lite ytterväggar vid köket och fick det som vi ville.
- Vi förde även diskussioner med Simons Element och fick offert därifrån.
- I augusti kom det fram att vi inte har någon vägrätt längre än över intilliggande grannfastighet, så vi fick eld i baken och blev tvugna att snabbt ansöka om en enskild vägförrättning vid lantmäteriverket för att kunna bygga väg till vår tomt och hoppas på att det inte skulle ta allt för många månader innan ansökan behandlades.
 
SEPTEMBER 2014
- I september satt vi igen ner med både Nyqvist och Simons Element och förde vidare diskussioner och förbättrade huset och pressade priser.
- Denna månad började vi även planera köket och satte oss ner och funderade hur vi ville ha det.
- Vi förde denna månad diskussion även med Design Talo gällande vårt hus och begärde offert, men här var det betydligt mera begränsningar om vad som var möjligt att färdigställa gällande vårt hus så de uteslöts efter första mötet.
- Vi besökte även ytterligare en bank, Aktia, var vi undersökte våra möjligheter om bostadslån från deras sida, men de föll ut ur leken i senare skede när vi fick bättre deal från en annan bank.
- I slutet av månaden besökte vi även ett av Finlands ledande företag inom husbranchen, nämligen Kastelli. Här fick vi helt bra intryck av försäljaren men bådas magkänsla kände att vi vill ha från ett mera lokalt företag och mindre för att känna oss trygga och kunna påverka under byggprocessen. 
 
 
 
 
OKTOBER 2014
- Vi bokade första mötet med en köksleverantör Puustelli och skissade på ett passande kök.
- Det bokades även tid till Vallvik träelement och förde många diskussioner gällande huset med dem. Även här fick vi som tidigare nämnt mycket bra förtroende för försäljaren och Vallvik var länge med i "tävlingen" om vem som skulle bli vår husleverantör.
- sambon min diskuterade med en grävare som skulle komma och kika på tomten.
 
NOVEMBER 2014
- Det började närma sig tiden då vi skulle bli tvugna att bestämma så småning om husleverantör. Just nu stod det mellan Nyqvist, Simons och Vallvik. Dessa tre företag hade gett best förtroende och haft bäst rykte om sig. Sambon min gjorde kalkyler och tabeller för att vi så bra som möjligt skulle kunna välja leverantör efter bästa offerten.
- I november satte vi oss även ner med Östmans Snickeri och planerade kök, hall och sovrumsskåp. Vi fick en offert vi tyckte betydligt bättre om en Puustelli och de uteslöts efter Östmans offert ganska så fort.
- denna månad kom även en markundersökare ut för att ge ett utlåtande för hur marken på vår tomt är, ett utlåtande som vi behövde för kommande pappersinsamling till kommunen för beviljande av byggnadslov.
- i slutet av november startade jag även denna blogg, för att kunna lättare hålla koll på tankar och hur processen framskridit. Vilket jag nu ångrar att jag inte gjort tidigare eftersom det känns ganska svårt att komma ihåg när man gjort olika saker. Man orkar ju inte rota igenom alla papper bara för detta inlägg ;)
 
 
 
 
DECEMBER 2014
- I deceber månad återstod det fortfarande tre husleverantörer, Vallvik träelement, Simons hus och Nyqvist elementhus. Mellan dessa pressades det priser och det var verkligen nära mellan företagen, men i slutet av månaden när företagen gjort allt de kan för att ge oss bästa möjliga offert stod Simons och Vallvik som företagen som gav bästa dealen för oss och gav oss beslutsångest.
- bankmötena fortsatte och vi bokade möte med Andelsbanken och blev även härifrån beviljade ett bostadslån, men eftersom de hade ett annat sorts system med bonus som man kan betala olika försäkringar med, gjorde att jämförandet mellan våra offerter från Aktia, Kvevlax sparbank och Andelsbanken inte blev så lätta att jämföra sist och slutligen.
 
JANUARI 2015
- Vi hade bslutat oss om att välja Simons element och att börja fundera ut vilka andra entrepenörer som ska användas för att färdigställa huset efter att elementen kommer drog till på allvar. Det innebar att vi nu behövde bestämma oss med säkerhet vilka grävare vi villa ha, (även om detta i princip redan bestämdes på hösten), vilken sprängare vi ska använda oss av, varifrån vi ska beställa grus, vems som skall göra grunden, vem som skall vara ansvarig arbetsledare osv.
- Banken bokade vi ett till möte med också och allt började luta mot Vasa Andelsbank. Vi tog ett till möte och försökte förhandla oss till en bättre deal.
- Så mycket mera hann vi inte med i januari eftersom vi var på två veckors semester till Thailand.
 
FEBRUARI 2015
- februari började med möten med banken och en jurist för att få alla papper gällande tomten i skick samt dubbelkolla en tredje gång att vi inte tar oss vatten över huvudet med detta bostadslån. Men efter att pratat med finansieringschefen och fått mycket beröm av att vi är vettiga i våra funderingar så lugnades våra nerver och man fick ny kraft att fortsätta planeran med huset.
- Vi började fälla träd på tomten och röja undan ris. Sambon fick mycket uppskattad hjälp av sin morbror och man började så småning om se att tomten kommer bli riktigt bra!
- I februari skrev vi även på husleverantörskontraktet som binder sig enbart om vi får finansiering samt byggnadslov, vilket vi enbart väntar på det sist nämnda i dagsläget.
- I februari blev det även dags att förbereda alla papper som skulle in till kommunen för att hinna med till aprilmötet. Så det blev en hel del pappersjobb, höraden av sista grannar, planering av det sista på garaget osv.
- I slutet av februari lämnade vi in pappren till kommunen och den "eviga" väntan började.
- vi fixade och trixade på tomten för att få det klart till grävaren som kommer i april/maj.
 
 
 
 
MARS 2015
- i mars har det gått lite lugnare till skillnad från februari. Vi väntar fortfarande på byggnadslovet, men har varit i kontakt med banken och diskuterar detaljer och borgenärer, så där väntas det bara underskrifterna så är den biten klar. 
- sambon har försökt vara på tomten och fälla träd, men tiden denna månad har inte räckt till lika bra för tomtarbete.
- vi har sprungit på andra möten gällande vedspisen som är planerad till vardagsrummet och vi har kännt oss lite i valet och kvalet hur mycket vi är beredd att satsa i en sådan spis då de är betydligt dyrare än vi skulle vilja. Så där ska vi ännu gå lite offertrundor med några företag till, men stilen vet vi hur vi vill ha, nu gäller det bara att få bästa dealen ur de!
- vi bestämde oss även denna månad för att ändra dörren på huset till röd. Fasaden på huset kommer vara liggande panel och i vit färg, så då vill vi pigga upp huset genom att lägga en röd dörr med klart glas som entré. Efter ett besök hos systern i sverige var man ser betydligt flera röda dörrar än här i Finland är vi mer än nöjda med det valet vi gjort.
- vi väntade med spänning att det skulle bli 16 april, för det är det datumet vi skulle få till pappers om vi är beviljade bygglov eller ej!
 
 
 
 
 APRIL 2015
- nu i april har vi blivit beviljade vårt bygglov och vi har lagt in en extra växel! 
- det sprängs och borras på tomten
- planeringsmöten och detaljplaneringen utlöser varandra
- en lite stressfaktor att faktiskt hinna få allt att hålla tidsschemat har uppstått.
- träd har fallit på löpande band och det är enbart stenar kvar vart vägen kommer
- man kan börja se ett hus snart kunna ta plats, även om det känns låååångt borta ännu