Vad hann vi med år 2015, forts.

2015JULI 2015
 
 
 
Skott och Holms semester tog de efter vädret, vilket för vår del var en bra sak då det var så dålig sommar i juni juli, så det hann hända grejer innan de tog semester! Men de hann lägga plåttaket, lägga styroxen på golvet och vår VVS ansvariga Fredrig Påfs och vår elplanerade Christian fixade med elen och vattenledningarna i huset inför gjutningen av golvet. 
 
Golvet blev gjutet 18 juli och nu blev det en tid i huset då det började gålite långsammare p.g.a. att govlet skulle få torka i lugn och ro. Jag och sambon spenderade därför största delen av juli att måla fasaden första varvet. Vilket tog mycket längre än vi först trott.
 
Värmen kom i slutet av juli början av augusti och våra lediga veckor spenderades både på villa och på bygget med att måla och njuta av värmen som äntligen kom.  I slutet av juli kom även muraren till bygget och murade upp stommen på vår vedspis. Aldrig trodde man då den skulle bli så fin som den är idag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AUGUSTI 2015
 
 
 
I augusti var Skott och Holm tillbaka och började bygga upp mellanväggarna i huset. Nu hade följande fas kommit då man åter en gång fick pirret i magen då man såg framsteg. DE mindre sovrummen fick perfekta storlekar och köket blev större än vi föreställt oss meda vardagsrumet blev mera avlångt än vi först tänkt. Men bra blev det oavsett!
 
Nu var det dags att isolera väggarna och hära hjälpte vi till så gott vi kunde. Sambon hade ännu semester och spenderade största delen av sin lediga tid på bygget och hjälpte Skott och Holm, och var även långa kvällar på bygget!
 
Vi fick även på kort förvarning veta att de skulle följande dag komma och borra bergsvärme hålet, så det blev en sen kväll med att fälla några träd till och laga nya vedhopar för att detta skulle vara möjligt följande dag!
 
 
 
 
 
 
 
SEPTEMBER 2015
 
 
 
Nu började allt stå lite stilla för en stund igen på bygget. Det fanns inte så mycket man kunde göra då det fattades isolering på några små ställen p.g.a. att några dragningar inte blivit gjorda, och golvet skulle torka så man kunde inte där heller göra så fruktansvärt mycket. Kommunen var för visso ut och hade kanalsyn av spisen då den fått skorsten, men i övrigt var det bara småsker som hände på bygget så som att sockel målades, de sista gipsskivorna lades på plats, bergsvärmepumpen anlände, taket i lilla wc sänktes ner, isoleringen kunde läggas vart efter ledningar dragits klart m.m. små detaljer som kanske i andras ögon inte syns men gör mycket för helheten.
 
Så eftersom tempot var lugnare på bygget så gick vi hetare på att hitta rätt klinkers åt oss. Men det var fasiken inte lätt att hitta "the one". Så många varv vi sprungit via Vasa färg, Laattapiste, K-rauta osv. skulle man ju tycka vi ganska så snabbt skulle ha hittat vårt kakel, men icke. 
 
Under denna tid i huset hade vi dessutom redan tömt över 60 L vatten i fuktsamlaren i huset.. Bara som parentes.
 
 
 
 
 
 
 
OKTOBER 2015
 
 
 
Bastun hann påbörjas i oktober och vårt reningsverk grävdes ner och fixades till. Samtidigt som grävaren fixade med reningdverket vårt så gjorde han en fin stenmur runt gårdskanten vår. Detta för att vi ville behålla en naturilg tomt, men ändå klar brytning mellan frmatida gräsmatta och skogskant. Slutresultate blev riktigt bra!
 
Ute blev det allt kallare och jag fortsatte emd att tejpa skarven i fönstren medan vi hårda vägen fick lära oss också att andas lite mellan varven och inte glömma bort att sova i all byggrambambula.
 
I slutet av oktober fick vi äntligen koppla på bergsvärmepumpen och vi började få ett varmt hus och alla besiktiningar hade gåtts igenom av Budd.
 
Vi fotsatte söka klinkers och började äntligen hitta några som föll oss i smaken!
 
 
 
 
 
 
 
 
NOVEMBER 2015
 
 
 
I november hade vi beställt mera grus till vägen som var aningen guppig och även att bred ut runt huset för att få än jämnare lutning ut från huskanten. Till vår lycka fick vi låna av sambons morbror traktor med blad så vi kunde jämna ut vägen, eller sambon kunde jämna ut. Vägen är fortfarande guppig, men vi låter den lägga sig och tar nya tag på våren igen med att jämna ut den.
 
Inomhus började spacklandet äntligen och hela huset började kännas ljusare igen trots det äckliga kuckuga vädret utomhus. När spacklandet äntligen var gjort kunde vi böraj grundmåla och ytmåla, något vi ännu idag håller på med på vissa ställen.
 
Bastun fortsatte sambon och hans vän Gustav med, så panelen börajde ta form och började se ritkigt snygg ut! Även första snön kom och jag blev helt förälskad i vårt hus när allt bygg-elände gömdes under snön. Det började se ut som ett hem! Vårt fina hem!
 
Men snön höll inte länge, så de blev lita blött och rått igen. Men tur för oss som ännu inte hunnit med trappan, så sambon och min papap spenderade många kvällar med att planera och bygga den.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DECEMBER 2015
 
 
 
I december kom muraren igen och lade på kaklet på spisen, och så fin den blev! Både jag och sambon är helt kära i den nu! I den spisen har vi nu eldat lite varje dag för att vänja spisen så den inte spricker.
 
Trappan har sambon och min pappa kämpat med och fått nästan till helt klart! Ett litet hörn fattas ännu, men den är fullt användbar och helt otroligt fin! Super stolta över sambon och min pappa över vad de åstadkommit!
 
Vi har även fortsatt att måla och som ni säkert minns även fått påbörjat golvläggningen och takläggningen, och senaste veckan även klinkersläggningen i våtutrymmena! Nu är en ny växel ilagd och spurten att få allting klart i januari har börjat!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu är det på dagen en månad kvar tills vi städar ur lägenheten vi nu bor i och säger hejdå till den tid då vi bott i någon annans "hus" och får flytta in till eget och sova första natten i helt eget hus. Som vi har längtat!
 
Nu nalkas jobbet för mig och jag önskar er alla ett ritkgit gott nytt år och hoppas vi inte ses på jobbet.